Hoe de bureaucratie zijn eigen imperfectie creëert

Een paar dagen geleden fietste ik van Amsterdam-Noord naar Zaandam. Een fijne rit bij lekker weer, goed voor de benen. Vol goede moed trapte ik door richting de plaats van bestemming.

Toen ik die bereikte, begon de moed een beetje te slinken. Een complex van middelgrote bedrijven, tegen de rand van Zaandam geplakt, bleek de plek waar ik moest zijn. De nabijgelegen begraafplaats was nog het mooiste in de omgeving. Aangekomen bij het onpersoonlijke gebouw dat volgens Google Maps het juiste adres was, zocht ik een plek om mijn fiets neer te zetten. Die was er niet. Er stonden ook geen andere fietsen Dit was de soort plek waar je alleen met de auto komt. Geen goed voorteken.

Het pand huisvestte een bedrijf in online beveiliging. Mijn afspraak betrof het zetten van een handtekening en het laten zien van mijn paspoort. Dat was nodig om te verifiëren dat ik bestond en dat het hele (bijzonder zorgvuldige) aanvraagtraject dat vooraf ging niet door een robot was gedaan. Frappant dat een onderneming met expertise op het gebied van veilig online omgevingen het nodig vindt om iemand in persoon een paspoort te laten zien. Schept dat vertrouwen?

In de hal zat een katerig uitziende jongen achter een eenzame tafel. Hij had een iPad waarop hij mijn gegevens bevestigde. Ik mocht mijn handtekening krabbelen op het scherm van de tablet en kreeg in ruil daarvoor een envelop met een activatiecode. Of de jongen op mijn afscheidsgroet nog reageerde, weet ik niet meer. Wel bekroop me het gevoel dat ik bij een paspoortcontrole in de voormalige DDR meer erkenning als persoon had gekregen.

Binnen drie minuten stond ik weer buiten. Ik kon vanaf nu voor zakelijke doeleinden veilig inloggen bij de overheid. Alleen eerst nog drie kwartier op de fiets naar huis. Technologische vooruitgang is wonderbaarlijk.

Print your tickets