Prijzen:
Regulier: €32,50
Student: €22,75

Tickets bestel je hier

Het Filosofisch Diner vindt plaats bij Robin Food:
Frederik Hendrikstraat 111A,
1052 HN Amsterdam

Volg Vuurwerk op Social Media!

Filosofische Diners

Schuif elke eerste woensdag van de maand aan voor een filosofisch gesprek onder het genot van een overheerlijke maaltijd en een goed glas wijn. Tijdens Het Filosofisch Diner doe je een stap terug uit het alledaagse. Door te filosoferen over herkenbare en actuele thema’s stap je met een frisse blik het leven weer in.

Het Filosofisch Diner: EMPATHIE

Kun jij voelen wat een ander voelt? Denken hoe een ander denkt? Ons inlevingsvermogen is eigenlijk maar beperkt. Toch wordt er tegenwoordig steeds meer een beroep op gedaan. De wereld bestookt je met beelden en woorden die met je gevoel aan de haal gaan, of je dat nu wilt of niet…

Wat is empathie precies en welke rol heeft het in de huidige maatschappij? Bij een gebrek eraan lijk je een harteloze zak, bij een overschot word je een zeikerige dweper. Balanceer deze herfst op het slappe koord tussen die twee, onderzoek elke eerste woensdag van de maand hoe inlevend jij écht bent en ontwikkel je tot een meesterlijk empaat.

4 september: Empathie voor Beginners [Uitverkocht]Foto’s spreken tot de verbeelding. Ze zijn direct, herkenbaar en echt. ‘Kijk naar mij en voel met me mee!’, roepen ze. En dus zien we elke dag ontzettend veel beelden: het nieuws, reclames, sociale media, ze weten precies wat foto’s met ons doen. Wat betekent die beeldcultuur voor onze empathie?

2 oktober: Empathie voor Gevorderden [Uitverkocht]Niets is simpeler dan iemand veroordelen die anders denkt dan jij. Plant diegene een stempel ‘FOUT’ tussen de ogen en je weet voor altijd waar je aan toe bent. Maar werkt dat wel echt? Als je eerst de moeite neemt om te achterhalen waarom iemand zo denkt, ontdek je misschien alsnog ergens een ‘common ground’. Dan kun je daarna nog altijd zeggen: tot hier en niet verder!

6 november: Empathie voor Experts [Uitverkocht]Je inleven in een ander: het klinkt natuurlijk heel nobel. Maar met empathie alleen komt de wereldvrede er niet - anders hadden we die allang gehad. Hoe weet je met wie je empathie moet hebben, om welke redenen en in welke mate? Is empathie wel altijd goed? Of kun je er ook flink de mist mee ingaan? En wat gebeurt er dan?

4 december: Empathie ExtraVanwege succes wordt de serie over empathie verlengd! Op 4 december kun je aanschuiven voor een extra filosofisch diner en kijken welke verrassing Sinterklaas voor je heeft meegenomen op het gebied van inleving.

Alle diners worden afgesloten door huisdichter Hugo die optreedt met Wordbites: een poëtische mix van gesproken woord met live muziek, zang of moderne dans. Pakkende performance-poëzie die kraakt, bijt of streelt. Breekbaar en sterk tegelijk. Wordbites gaf tal van festivals en podia meer bite. Van Oerol, Theaterfestival Boulevard, Kunstenfestival Watou, Poetry International, Cafe Theater Festival, Mysteryland en De Zwarte Cross tot de verjaardag van Anne.