Prijzen:
Regulier: €32,50
Student: €22,75
Passe-Partout: €110,-

Tickets bestel je hier

Het Filosofisch Diner vindt plaats bij Robin Food:
Frederik Hendrikstraat 111A,
1052 HN Amsterdam

Volg Vuurwerk op Social Media!

Filosofische Diners

Schuif elke eerste woensdag van de maand aan voor een filosofisch gesprek onder het genot van een overheerlijke maaltijd en een goed glas wijn. Tijdens Het Filosofisch Diner doe je een stap terug uit het alledaagse. Door te filosoferen over herkenbare en actuele thema’s stap je met een frisse blik het leven weer in.

Het Filosofisch Diner: ZIN

Waarom kom je iedere ochtend uit bed? Een simpele vraag met een lastig antwoord. Zeker nu er geen grote verhalen meer zijn die jou vertellen wat het antwoord is (‘God heeft bepaald dat je opstaat’). Je moet het tegenwoordig allemaal zelf bedenken, zelf zin maken. Terwijl dat verdomde lastig is!

Daarbij worden we bestookt met beelden van wat we moeten verlangen en nastreven. Geluk staat bovenaan de ladder. Zeg je: ‘Ik wil een leuke baan’, dan bedoel je dus dat je er gelukkig van wordt als die wens uitkomt. Maar is die vorm van zingeving niet te eenzijdig? En richt ze ons niet teveel op succes?

In de nieuwe serie van Het Filosofisch Diner bespreken we de plaats van zingeving in de huidige maatschappij. Wat geeft en heeft zin? Is die zin wel echt? Is er nog plaats voor onzin? Dergelijke vragen bespreken we in vier diners, elke eerste woensdag van de maand. Schuif aan voor een zinderend gesprek onder het genot van een goede maaltijd en een glas wijn.

Data:
6 maart: De maakbaarheid van zin
3 april: Kunst & De zin van onzin
1 mei: Werk & De Illusie van Zingeving
5 Juni: Eigenzinnigheid: zelf zin maken

6 maart: De maakbaarheid van zin
Spreker: Jolanda Breur

De heersende opvatting is dat je als individu zelf de hand hebt in de zin die je aan je leven geeft. Wat een controle! Wat een mogelijkheden! Maar zijn we zelf wel in staat om zo’n grote taak te volbrengen? En worden we niet teveel beïnvloed door de wereld om ons heen, die ons vertelt wat we zinvol moeten vinden?

3 april: Kunst & De zin van onzin
Spreker: Eva Grosfeld

Moet alles altijd zin hebben? Mag er ook eens verwarring ontstaan over de grotere betekenis? De moderne kunst levert kritiek op hoe we zin geven. Ze toont je bijvoorbeeld het onzinnige of het zinloze in je bestaan. En geeft je daarmee de kans om je opnieuw te bezinnen!

1 mei: Werk & De Illusie van Zingeving
Spreker: Menno de Bree

Ons leven draait steeds meer om het werk dat we doen. Introduceer je jezelf op een
feestje, dan vertel je over je baan. Je werk wordt zo niet alleen wie je bent, maar ook dat wat zin geeft. Maar is werken wel zo zinvol? Of denken we dat alleen maar?

5 juni: Eigenzinnigheid: zelf zin maken
Spreker: Henk Steenhuis

Zin maken, zin geven, zin hebben, zin krijgen. Alleen al uit de verscheidenheid aan werkwoorden blijkt dat zin niet op een eenduidige manier ‘ontstaat’. Daarom wordt het tijd om eens ambachtelijk aan de slag te gaan. Steek de handen uit de mouwen om een stukje authentieke zin te bouwen!