Over Vitamine Z – het filosofisch antidepressivum

Vitamine Z is een stichting die zich richt op jongvolwassenen tussen 18 en 32 jaar, omdat zij zich in een cruciale levensfase bevinden: “De wereld ligt aan hun voeten, ze moeten de juiste studie kiezen en een goede baan vinden.” Dergelijke verwachtingen gaan vaak gepaard met keuzestress, prestatiedruk en onhaalbare idealen. Hierin worden ze geconfronteerd met de grenzen van hun kunnen en onzekerheden van het bestaan. 

De stichting biedt een tegengeluid binnen onze burn-out epidemie. Door kwetsbaarheid weer ruimte te geven en de imperfectie van het leven te normaliseren, wil Vitamine Z de onrealistische ‘geluksnorm’ haalbaar maken: Het totaalbeeld tot ideaalbeeld te maken. Een plek bieden waar de verwachting wordt geprikkeld, het voelen wordt geoefend en de geest ruimte krijgt, waardoor de nodige flexibiliteit ontstaat en een realistische verhouding tot het leven in haar verscheidenheid.

Stichting Vitamine Z is een initiatief van Simeon Karsten. Een jongvolwassene die destijds zelf in een depressie stortte. Als geestelijk verzorger met een filosofie achtergrond en een passie voor organiseren wil hij het monopolie op succes doorbreken. Die wens wordt gedeeld door de schare imperfectionisten die hij in de loop der jaren heeft geïnspireerd. Daarvan getuigt ook de Vitamine Z- familie die hij heeft laten groeien en inmiddels overdroeg aan de volgende generatie.

Word ook Imperfectionist!

In een wereld waar perfectie norm werd, ontwerpen wij ruimte voor imperfectie. Op creatieve wijze word je uitgenodigd vertrouwd te raken met wat ongemakkelijk, twijfelachtig of zelfs onwenselijk geworden (b)lijkt. Weet ons te vinden als organisator van evenementen, feesten, diners, lezingen en workshops –vol imperfectie op maat:

Visie

Daar waar de World Health Organization (WHO) voorzag dat in 2020 depressie ziekte nummer één zou worden, wil Vitamine Z de jongvolwassenen in deze maatschappij een uitweg bieden. Daarnaast merken wij een correlatie tussen de enorme prestatiedrang, competitie en de toename van burn-outs en depressie op (Vitamine Z, 2018). Onze visie is dan ook grotendeels gebaseerd op deze constatering en luidt: ‘’Vitamine Z als filosofisch antidepressivum voor jongvolwassenen’’.

Missie

Vitamine Z wil deze visie bereiken door de volgende missie te realiseren: ‘’Door activiteiten, persoonlijke begeleiding en cursussen aan te bieden gericht op kunst, cultuur en filosofie, wil Vitamine Z onderbelichte maatschappelijke thema’s uit de taboesfeer halen, waardoor jongvolwassenen kunnen leren omgaan met alle facetten van het leven en een gezonde realistische levenshouding kan ontwikkelen waarin falen en feilbaarheid normaal zijn.’’

Book your tickets